Felietony i Porady

Fabryka Słodkości Fabryka Słodkości Błyskawiczne „tiramisu” malinowe

Błyskawiczne „tiramisu” malinowe

Składniki:

500 g serka mascarpone

200 g śmietany 36 %

40 g cukru pudru

10 g cukru z prawdziwą wanilią

1 łyżeczka cynamonu

250 g malin

4 łyżki kawy

Kieliszek malinówki lub sok malinowy (najlepszy własnej roboty..:) )

30 podłużnych  biszkoptów

Cacao lub  gorzka starta czekolada do posypania

Gałązki mięty do przybrania

Wykonanie:

Mascarpone, śmietanę, cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią i cynamon wrzucamy do miski i ucieramy do uzyskania jednolitej gładkiej masy.

Odkładamy kilka malin do dekoracji, resztę miksujemy lub rozgniatamy widelcem.

Kawę rozpuszczamy w szklance wody dodajemy wiśniówkę lub sok i mieszamy, pozostawiamy do przestygnięcia.

Maczamy w naparze biszkopty wierzchnią stroną.

Składanie:

Można deser złożyć na w całości na dużym talerzu lub podzielić na porcje na talerzykach. Ja wybieram zawsze tą drugą opcję- jest efektowniejsza i  nie trzeba później kroić.. J

 Jeśli jednak spodziewamy się więcej osób to deser złożony w całości jest bardziej „ekonomiczny” i dzieli się na więcej porcji…J

Kolejność składania ( 5 porcji na oddzielnych talerzykach) :

·        3 biszkopty

·       Masa serowa

·       Przecier z malin

·       Kolejne 3 biszkopty (ułożone w odwrotną stronę niż poprzednie)

·       Masa serowa

Całość posypujemy cacao lub startą czekoladą, dekorujemy malinami i miętą.

Deser można schłodzić. Mi się nie udało tego zrobić gdyż zostało od razu skonsumowany.

Smacznego

FABRYKA SŁODKOŚCI 

https://www.facebook.com/FabrykaSlodkosci?ref=ts&fref=ts

0
zdjęć
w galerii

Tylko zarejestrowani użytkownicy portalu sophisti.pl mogą komentować publikowane treści.
Jeśli posiadasz konto sophisti.pl zaloguj się aby dodać komentarz.
Posiadacze kont FB mogą korzeystać z funkcji szybkiego logowania Zaloguj przez Facebook

Treść nie była komentowana, bądź pierwszy !