Felietony i Porady

Magdalena Durand Magdalena Durand Coś na osłodę, czyli pyszny i prosty mus czekoladowy

Coś na osłodę, czyli pyszny i prosty mus czekoladowy

Nie lubię się powtarzać, ale niestety muszę z największą przyjemnością potwierdzić, że Francuzi kochają czekoladę w każdym wydaniu. Szukają więc różnych słodkości, ciast, deserów, cukierków, musów czy tart, w których składzie można by znaleźć choć odrobinę czekoladowego zapomnienia. Zresztą, Polacy chyba też sobie specjalnie nie odmawiają słodkości i bardzo dobrze ;) 

Niegdyś wielką fanką wyrobów czekoladowych nie byłam, ale przyznaję, że z każdym kolejnym miesiącem mieszkania na francuskiej ziemi, co raz trudniej jest mi się oprzeć pysznościom, które czyhają za każdym rogiem i kuszą smakowitą wonią… Wyroby czekoladowe wiodą w tej materii niekwestionowany prym, dlatego też dziś chciałabym się z Wami podzielić kolejnym, czekoladowym cudeńkiem. Poniżej znajdziecie przepis na pyszny, delikatny mus, który bardzo łatwo i szybko przygotować – wystarczy około dwudziestu minut. Gdy znudziły Wam się już różne „ciężkie” ciasta, to proponuję zaskoczyć swoich gości czy domowników czymś tak prostym, delikatnym, ale i niezwykle subtelnym jak poniższy mus czekoladowy

Potrzebne składniki na 4 osoby:

- 200 g ciemnej, gorzkiej czekolady
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej (do nabycia na dziale produktów bio/ eko)
-  750 ml mleka 2%
- 1 laska wanilii
- 5 żółtek
- 100 g cukru (ja stosuję trzcinowy, ale zwykły, biały jak najbardziej się nadaje)

4 kokilki/ małe miseczki bądź foremki na gotowy mus

Zaczynamy od połamania czekolady na drobne kawałki, którą odkładamy na bok. W małej misce mieszamy skrobię kukurydzianą z trzema łyżkami mleka.

W niewielkim rondlu gotujemy pozostałe mleko z laską wanilii. Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i gotujemy na jednolitą masę nie doprowadzając do przesadnego wrzenia.

Do ubitych w innym rondlu żółtek dodajemy najpierw rozpuszczoną skrobię z mlekiem, a następnie masę czekoladową. Wszystko razem gotujemy od trzech do czterech minut na małym ogniu stale mieszając. Czekamy aż zgęstnieje i wyjmujemy laskę wanilii. 

Przelewamy mus czekoladowy do kokilek/ małych miseczek i pozostawiamy do ostygnięcia.

Proste, szybkie w przygotowaniu, a jakie pyszne i całkiem efektowne. Jak dla mnie od zawsze prostota była esencją dobrego stylu, tak więc i czekoladowy mus jak najbardziej odnajduje się w tej kwestii. Spróbujcie, a nie pożałujecie tej małej, czekoladowej uczty!

0
zdjęć
w galerii

Tylko zarejestrowani użytkownicy portalu sophisti.pl mogą komentować publikowane treści.
Jeśli posiadasz konto sophisti.pl zaloguj się aby dodać komentarz.
Posiadacze kont FB mogą korzeystać z funkcji szybkiego logowania Zaloguj przez Facebook

Treść nie była komentowana, bądź pierwszy !