Felietony i Porady

Ruby to nowy rodzaj czekolady

Dodano 11 września 2017 03:09, przez Katarzyna Frąckowiak
Ruby to nowy rodzaj czekolady

Chyba nie znajdziemy osoby, która nie lubiłaby czekolady.

Może trudno w to uwierzyć, ale przed wiekami najsłodszy przysmak, jakim jest czekolada, wcale nie był słodki. Czekolada, zanim uzyskała smak i formę znaną nam współcześnie, przechodziła różne etapy.

Do tej pory znane nam były 3 rodzaje tego przysmaku: gorzka, mleczna i biała.

Teraz po 80 latach pojawił się nowy rodzaj  -  rubinowa. Nad jej recepturą pracowano 13 lat.

Czwarty rodzaj czekolady swoją premierę miał w Chinach, w Szanghaju. Jeden z największych dostawców czekolady na świecie, szwajcarska firma Barry Callebaut, zaprezentowała nowość, jakiej nikt się nie spodziewał. To prawdziwy przełom w cukiernictwie. Nowy przysmak nie jest ani gorzki, ani słodki. Ma piękny różowy kolor, który zawdzięcza rubinowym nasionom kakaowca i lekką, kremową konsystencją. Barry Callebaut podaje, że ziarna kakaowca wykorzystywane do produkcji czekolady pochodzą z różnych regionów świata.

"Smakuje tak lekko i owocowo, że nie zdajesz sobie sprawy z tego, że sięgasz po drugą. To oznacza, że konsumenci będą mogli sobie pozwolić na zjedzenie więcej niż jednej tabliczki" – powiedział ekspert z branży Angus Kennedy w rozmowie z „The Sun”.

Ruby - taką nazwę będzie miał czwarty rodzaj czekolady. Zawdzięcza ją swojemu wyjątkowemu kolorowi. Co ciekawe uzyskano go bez jakichkolwiek sztucznych barwników.

Testy konsumenckie przeprowadzono już w USA, Wielkiej Brytanii, Chinach i Japonii, według przedstawicieli Barry Callebaut nowy produkt wzbudził wiele pozytywnych reakcji.

Tylko zarejestrowani użytkownicy portalu sophisti.pl mogą komentować publikowane treści.
Jeśli posiadasz konto sophisti.pl zaloguj się aby dodać komentarz.
Posiadacze kont FB mogą korzeystać z funkcji szybkiego logowania Zaloguj przez Facebook

Treść nie była komentowana, bądź pierwszy !